Resepi :HAA...YANG NI WIN....HATI LEMBU MASAK PENGANTIN
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai
Jintan manis
Lada hitam
Ketumbar
Kicap
Sos tiram
Serbuk kunyit
Gula
Garam
Air asam jawa
Minyak utk menumis
Kulit kyu manis &Bunga lawang
Cara2:
Blender bawang besar, bwg putih, halia, serai, lada hitam,ketumbar dan jintan manis sampai halus.
Blender bawang besar, bwg putih, halia, serai, lada hitam,ketumbar dan jintan manis sampai halus.
Panaskn minyak tumis kulit kayu manis n bunga lawang serta bahan blender tadi. Goreng hingga separuh garing.
Masukkan hati lembu (hati hndaklah direbus terlbh dahulu)
.kacau tmbh kan sdkit air jika kering.. Masukkan serbuk kunyit..
Masukkan air asam jawa. Renihkan seketika.. Masukkan kicap,sos tiram,diikuti dgn gula serta sdkit garam jika perlu..
Masak shngga agk pch minyak.kalau nk berkuah blh tmbh2kan air. Last skli msukkn hirisan bwg besaq, daun sup, cili merah n cili padi sbgai hiasan. Tutup api. Hias dgn hirisan daun bawang.
Slmt mencuba!!!
*minta maaf saya xda sukatan tepat utk kuantiti. Depend pada bahan utama..Puan2 boleh agak2 lah yer.
Kredit Resepi : Fizza Abadie Azmi
0 Comments