Ini Rancangan Muhammad Akmal selepas didapati tidak bersalah

loading...
Loading...
Ini Rancangan Muhammad Akmal selepas didapati tidak bersalahSetelah sekian lama menunggu, k3s der4 yang menyeb4bkan kem4tian seorang penuntut UPNM, Zulfarhan Osman Zulkarnain akhirnya terjawab juga, hari ini.
Menurut Harian Metro, Hakim Datuk Azman Abdullah memutuskan 18 penuntut UPNM terbabit bers4lah dan mereka diperintahkan untuk membel4 diri oleh M4hkamah Tinggi Kuala Lumpur.
Kes ini diputuskan sedemikian selepas pihak pend4kwaan berjaya membuktikan k3s prima f4cie di akhir k3s pend4kwaan.
Hanya seorang tertvduh beb4s mutlak yang lain diperintah bela diri
Mahu teruskan pengajian
KUALA LUMPUR: Pelajar Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Muhammad Akmal Akif Alias, 23, yang bebas daripada tuVduhan mence3derakan Zulfarhan Osman Zulkarnain, berhasrat meneruskan pengajiannya selepas dig@ntung sejak dua tahun lalu.
“Alhamdulillah, saya nak teruskan hasrat untuk melanjutkan pengajian yang tertangguh,” kata Muhammad Akmal yang sebak ketika ditemubual pemberita selepas prosiding.
Ditanya sama ada sudah bertemu bapa Zulfarhan, Muhammad Akmal hanya menjawab ringkas, “belum” sambil menangis.
Melalui keputusan di akhir pendakwaan hari ini, Hakim Datuk Azman Abdullah melepas dan membebaskan Muhammad Akmal daripada tuvduhan mence3derakan m@ngsa.
Sejurus selepas keputusan dibacakan Hakim Azman, Muhammad Akmal yang berada bersama yang lain di luar kandang tertvduh, berikutan tertvduh terlalu ramai, menangis teresak-esak.
           
Hakim sebelum itu memerintahkan 18 tertvduh yang juga pelajar UPNM membela diri dalam k3s menc3derakan dan bvnuh yang mengg3emparkan negara dua tahun lalu.
Lima daripada tertvduh iaitu Muhammad Akmal Zuhairi Azmal, Muhammad Azamuddin Mad Sofi, Muhammad Najib Mohd Razi, Muhammad Afif Najmudin Azahat dan Mohamad Shobirin Sabri diperintahkan untuk membela diri atas pertudvhan membvnvh.
Manakala Abdoul Hakeem Mohd Ali juga diperintah membela diri atas pertvduhan bersub4hat membvnvh m4ngsa.
Pertvdvhan juga dibuat mengikut S3ksyen 302 dan 109 K4nun Keseks4an yang memperuntukkan hukum4n m4ti m4ndatori, jika s4bit kes4lahan.
Sementara 12 penuntut yang lain pula diarah membel4 diri atas pertvduhan sengaja menyebabkan ced3ra terhadap m4ngsa bagi maksud memer4s ugut untuk dapatkan peng4kuan mencur1 laptop.
Bapa seb4k sujud syukur di kompleks m4hkamah
Sebak dan terharu dengan keputusan m4hkamah, bapa Zulfarhan, Zulkarnain Idros dirakam sempat sujud syukur di koridor Kompleks Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Allahhh sedihnya tengok…

Apa Kata Anda?

Post a Comment

0 Comments