“Kalau rasa bumi ni flat sukatlah – Isteri Dr Sheikh Muszaphar

loading...
Loading...

“Kalau rasa bumi ni flat sukatlah – Isteri Dr Sheikh Muszaphar

Isteri kepada Dr Sheikh Muszaphar iaitu Dr Halina Mohd Yunos telah tampil memberi pandangannya tentang anti vaccine.

Kata beliau, dia sebenarnya tak kisah kalau tentang pandangan berbeza mengenai bentuk muka bumi ini flat atau apa pun, akan tetapi jika ia melibatkan anti vaksi, Dr Halina memang ambil kisah kerana ianya boleh memudaratkan.

Ini komen Dr Halina:

“I dont have a proper photo for this entry. Kalau ada pun meme yg sgt lucu tp mungkin saya ada dapat dosa free sbb sebarkan meme tu, so saya gelak sendiri je lah..

“Semalam punya Vaksin di tv @tvalhijrah114 memang very informative. I hope many of you tgk debate tu. Every time Dr Musa open his mouth and said something, its purely fact and concrete information.

“The bomb question bila moderator tanya.. “sebagai seorg muslim.. jika pandangan WHO dan pakar perubatan tak diikut, pandangan ulama tak dipatuhi, nak ikut kata siapa??”

“In my humble opinion, this anti-vaccine group punya argument byk berkisar tentang intuitive.. rather than informative. They will go back to isu2 seperti khauf dan raja’a (takut pada Allah, meletakkan harapan yg tinggi kepadaNya). Memang betul… bukan vaksin yang menyembuhkan. Tapi vaksin tu sebahagian daripada usaha kita sbg hamba Nya. Golongan antivaccine ni lebih kepada ikut rasa hati / emosi / intuition berbanding kepada ilmu pengetahuan.

“Kita sebagai ibubapa, fikirkan yg terbaik utk anak2 kita. Dulu takde pun difteria di Malaysia, dah sampai 0 case. Tp sbb adanya golongan antivaksin, dah ada rekod kematian 5 kanak2…. yang dapat jangkitan difteria ni sure lagi ramai..

“Dulu kita ada herd immunity. According to Dr Musa, herd immunity ni buleh dicapai bila vaksin coverage sampai 95% . Now vaksin coverage is only abt 88%. Maknanya, we are losing our herd immunity. Dah makin susah nak protect disease dari merebak!!

“Kenapa saya tulis panjang lebar pasal vaksin ni.. sbb anak2 saya pergi sekolah sama dgn anak2 awak semua. Sebab anak2 kita semua berkawan, maybe not now… but one day inshaAllah.. jadi, fikir2 kan lah.. kita hidup bermasyarakat. Islam ajar kita supaya hormat and sayang jiran tetangga… jgn pentingkan diri sendiri…

“Kalau awak rasa bumi ni flat… sukati lah.. tp kalau awak antivaccine sampai memudaratkan org lain.. saya kesah!

Post a Comment

0 Comments