Suaminya Seorang Ustaz Tapi Asiah Jalil Pertikai Mengapa Tuhan Terlalu Sibuk Sebabkan Manusia Kebulurran…

loading...
Loading...
Suaminya Seorang Ustaz Tapi Asiah Jalil Pertikai Mengapa Tuhan Terlalu Sibuk Sebabkan Manusia Kebulurran…

Astaghfirullah hal adzim اَسْتَغْفِرُ اَللّهَ الْعَظِیْمَ…
Beliau yang bertudung labuh, suaminya seorang ustaz tapi macam mana beliau begitu terpesong daripada landasan yang benar…? Ya Allah, Tuhan yang berkuasa membolak-balik hati2 manusia, tetapkanlah kami di atas pegangan agamaMu yang benar…
ANALOGI MUDAH MENJAWAB KEBINGUNGAN ASIAH ABD JALIL.
Para pelajar di mana² institusi pendidikan di seluruh dunia pasti akan melalui beberapa siri peperiksaan.
Semasa peperiksaan itu dijalankan, tiada siapa pun dibenarkan untuk meminta jawapan daripada guru mereka. Jika dibolehkan meminta jawapan daripada guru, maka itu bukanlah peperiksaan namanya.
Timbul persoalan, adakah guru² mereka zalim atau terlalu sibuk sehingga tidak ada masa untuk membantu para pelajar mereka yang sedang diuji dalam peperiksaan?
Hanya mereka yang tidak waras sahaja akan mengatakan guru tersebut sebagai zalim.

Begitulah gambaran kehidupan manusia di dunia ini. Dunia ini ibarat sebuah sekolah yang mana di dalamnya terdapat banyak siri peperiksaan yang perlu mereka lalui.
Di antara mereka ada yang diuji dengan kenikmatan berupa kekayaan harta benda, kesihatan anggota badan dan sebagainya.
Manakala sebahagian yang lain pula ada yang diuji dengan keperitan berupa kekurangan harta benda, penyakit, kebuluran dan sebagainya.
Tuhan ibarat guru mereka. Pelbagai panduan telah diberikan Tuhan melalui perantaraan kitab suci agar mereka lulus dalam menghadapi ujian² tersebut.
Terpulanglah pada mereka sama ada hendak mengikuti panduan tersebut ataupun sebaliknya. Jika ikut, mereka pasti lulus. Jika sebaliknya, pastilah mereka gagal.
Nak kata Tuhan zalim atau lupa? Jawapannya, baca balik analog

Post a Comment

0 Comments