Gadis Melayu Finalis Ratu Cantik NZ Berbikini?

Gadis Melayu Finalis Ratu Cantik NZ Berbikini?

Gadis Melayu Finalis Ratu Cantik NZ Berbikini?
EKSKLUSIF


PETALING JAYA: Penyertaan peserta wanita beragama Islam dan berhijab dalam pertandingan ratu cantik bukanlah perkara baharu.
Namun penyertaan gadis berhijab dalam pertandingan itu sering kali mengundang 1,001 persoalan lebih-lebih lagi apabila membabitkan acara memperagakan pakaian renang (bikini) yang ternyata tidak dibenarkan dalam Islam.
Seorang gadis Melayu berdarah campuran Indonesia yang berasal dari Malaysia yang disenarai pendek sebagai finalis Top 20 dalam pertandingan Miss Universe New Zealand (Ratu Cantik NZ) ternyata membuka mata masyarakat Islam di seluruh dunia terhadap pertandingan tersebut yang sering kali dikaitkan dengan pemakaian bikini.

Nurul Shamsul
Nurul Shamsul, 20, menjelaskan bahawa acara pakaian renang sudah dimansuhkan dalam pertandingan Miss Universe New Zealand sejak lima tahun lalu.
“Saya tahu di Malaysia, peserta beragama Islam tidak dibenarkan menyertai pertandingan ratu cantik seperti ini kerana mereka fikir peserta perlu memakai bikini.
“Satu soalan yang kerap ditanya kepada saya adalah jika saya perlu memakai bikini, jawapannya tidak. Acara itu sudah dimansuhkan lima tahun lalu, jadi saya tidak perlu memakai pakaian itu.
“Miss Universe New Zealand amat berbeza, saya dibenarkan untuk memakai apa sahaja pakaian yang saya mahu ketika sesi penggambaran,” katanya ketika dihubungi mStar Online.

-foto IG Nurul Shamsul
Untuk rekod, acara bikini dimansuhkan dalam pertandingan itu di New Zealand lima tahun lalu kerana penganjur mahu menghentikan amalan menghakimi wanita menerusi penampilan tubuh badan mereka.
Sebaliknya, penganjur Miss Universe New Zealand cuba menjadikan pertandingan itu lebih moden dan inklusif.
Pendekatan itu turut menjadi ikutan penganjur Miss Universe AS yang membuat keputusan untuk memansuhkan acara memperaga pakaian renang tahun depan.
Nurul yang dilahirkan di Ampang ini berkata, beliau amat tersentuh dengan pendekatan penganjur pertandingan Miss Universe New Zealand kepada peserta beragama Islam.
“Di negara seperti New Zeland, kami menerima kepelbagaian. Oleh kerana kepelbagaian budaya, saya tidak pernah berdepan sebarang masalah, gangguan atau kesukaran apabila tampil berhijab. 
“Dan sudah tentu ia tidak menghalang saya untuk menyertai pertandingan ini. Bahkan semasa sesi retreat di Bangkok, Thailand ketika ini, penganjur turut menyediakan makanan halal untuk saya. Alhamdulillah, saya amat terharu dengan layanan yang diberikan,” katanya.

-foto IG Nurul Shamsul
Ketika kebanyakan peserta lain memilih untuk memakai pakaian yang menampakkan bentuk tubuh badan ideal untuk sesi temubual bersama media di New Zealand, anak sulung daripada tiga beradik ini sekadar menyarung baju kebaya yang dibelinya sembilan tahun lalu.
“Saya beli sembilan tahun lalu di Malaysia. Saya suka baju itu kerana ia tidak ditelan zaman dan menonjolkan budaya saya kepada masyarakat di seluruh dunia,” kata penuntut Universiti Waikato, New Zealand itu.
Malah, Nurul yang berpindah ke New Zealand ketika berusia lima tahun ini berkata beliau turut membawa bersama baju kebaya tersebut semasa sesi retreat di Bangkok, Thailand sejak tiga hari lalu.
“Saya pakai untuk acara makan malam. Saya suka reka bentuknya. Ia menunjukkan sisi feminin saya dengan corak bunga dan juga warnanya,” kata Nurul.
Sekiranya mara ke pentas final, Nurul berhasrat untuk menggayakan baju kebaya untuk mengetengahkan budaya Malaysia di mata dunia.
“Saya dalam Top 20. Namun ada seseorang yang akan mereka pakaian bagi acara final. Namun jika saya boleh pakai baju kebaya, saya sudah tentu tidak akan melepaskan peluang itu,” katanya.-foto IG Nurul Shamsul
Ditanya mengenai tujuannya menyertai pertandingan tersebut, Nurul berkata beliau mahu mencerminkan sudut positif ajaran Islam selain memecah stereotaip dan sempadan untuk semua wanita di seluruh dunia.
“Saya sentiasa berminat terhadap istilah kecantikan dalam pelbagai budaya. Kita sentiasa didedahkan kepada keindahan barat menerusi media dan juga media sosial.
“Saya ingin mendefinisikan makna kecantikan sebenar dengan wanita lain di seluruh dunia. Saya mahu makna kecantikan menjadi lebih inklusif, tidak kira bentuk atau warna kulit,” katanya.
Selain bersikap optimis dan ingin merasai pengalaman baharu, Nurul juga mahu melihat reaksi penganjur dan orang ramai mengenai penyertaannya dalam pertandingan itu.
“Saya tertanya-tanya, apa akan berlaku jika saya memohon? Dan saya di sini dalam Top 20, gadis berhijab pertama di New Zealand dan juga gadis Melayu pertama bertanding di Miss Universe.
“Alhamdulillah kebanyakan reaksi orang ramai amat positif. Semua orang memberi sokongan kepada saya. Saya amat bersyukur dan gembira dengan sokongan anda semua,” katanya

Post a Comment

0 Comments