Friday, 21 July 2017

5 Istiadat & Majlis Perkahwinan Tunku Tun Aminah & Dennis Yang Bakal Dilalui Pasangan Pengantin

loading...
Loading...
 Perkahwinan Tunku Tun Aminah & Dennis, 5 Istiadat & Majlis Bakal Dilalui


Tunku Tun Aminah anakanda Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar dan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Almarhum Sultan Idris Shah, melangsungkan perkahwinannya pada 14 Ogos dengan penuh istiadat Diraja.

Istiadat perkahwinan pasangan pengantin diraja dilaksanakan dengan penuh adat istiadat Melayu dan budaya Istana Johor.


Berikut merupakan senarai istiadat dan majlis yang akan dilaksanakan dan dilalui oleh pasangan pengantin diraja Tunku Tun Aminah dan Dennis Muhammad Martin ini.

1. Istiadat meletak kerja
8 Ogos 2017 - Istiadat Meletak Kerja dengan menaikkan bendera istiadat kerajaan akan dijalankan bagi menandakan permulaan istiadat perkahwinan diraja.

2. Majlis tahlil dan doa kesyukuran
10 Ogos 2017, jam 6.30 petang - majlis tahlil dan doa kesyukuran akan diadakan di Masjid Pasir Pelangi, bagi memohon restu Allah SWT terhadap perkahwinan berkenaan.

3. Istiadat pertunangan diikuti istiadat pernikahan
14 Ogos 2017, jam 10 pagi - istiadat pertunangan akan berlangsung di Istana Bukit Serene, diikuti istiadat nikah dengan Sultan Ibrahim berkenan mewakilkan Mufti Johor Datuk Muhammad Tahrir Shamsudin sebagai wali.

4. Istiadat persandingan
14 Ogos 2017 jam 8 malam hari yang sama - istiadat persandingan pasangan pengantin diraja akan berlangsung di Bilik Singgahsana Istana Besar. Ujar Abdul Rahim istiadat tersebut berlangsung secara tertutup.

5. Majlis bersiram & ziarah Makam Diraja Mahmoodiah
15 Ogos 2017, majlis bersiram pula akan dilakukan oleh pasangan ini di Bandstand Bukit Bintang, Taman Botani Diraja Istana Besar dan pasangan pengantin akan menziarah Makam Diraja Mahmoodiah pada 16 Ogos.

Semoga kedua-dua mempelai bahagia sehingga ke akhir hayat.

1 comment:

mamapp said...

Sama cantik sama Padan tak sabar nakntengok istiadat tu

Loading...