Sunday, 16 July 2017

(Foto)Kenali Jejaka Belanda Dan Biodata Hebat Bakal Suami Tunku Tun Aminah

loading...
(Foto)Kenali Jejaka Belanda Dan Biodata Hebat Bakal Suami Tunku Tun Aminah

Hari ini, rakyat Malaysia terutamanya di negeri Johor menerima perkhabaran gembira apabila anakanda Sultan Johor, Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim bakal melangsungkn perkahwinan pada 14 Ogos nanti.

Tapi siapakah jejaka yang menjadi pilihan Tunku Tun Aminah itu?

Memetik laporan Bernama, Dennis Muhammad Abdullah atau nama asalnya Dennis Verbaas merupakan jejaka dari Belanda.

Dennis Muhammad dilahirkan pada 1 Mei 1989 di Lisse, sebuah bandar berdekatan dengan Amsterdam, Belanda dan merupakan anak kedua dari tiga beradik.

Dennis, yang juga anak kepada pasangan Martin dan Henriette Varbaas, menerima pendidikan di Floretti College Hilego The Netherlands dan kemudian meneruskan pembelajaran di ROC Leiden, The Netherlands dalam bidang kejuruteraan mekanikal.


Bagaimanapun, Dennis bukannya seorang yang asing buat Tunku Tun Aminah.

Dennis, yang juga gemarkan bola sepak, pernah bekerja dengan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor sebagai Pengurus JDT Concept Store dan Cafe. Dia kemudiannya bekerja sebagai Pengurus Pemasaran Kelab Bola Sepak Tampines Rovers di Singapura.

Dennis memeluk Islam pada 31 Mei 2015 di Pejabat Kadi Johor Bahru dan dipimpin oleh pegawai agama bagi mempelajari Islam termasuk solat, berpuasa Ramadan, pengajianal-Quran, akhlak dan tulisan jawi selain dididik dalam Bahasa Melayu, budaya, etika serta protokol istana.

"Mulai tahun ini, Dennis Muhammad diasuh dan dipimpin oleh keluarga angkat yang diperkenan tuanku. Jadual pelajaran agama ditambah dan prestasi beliau sentiasa dipantau oleh panel guru dan pendidik Jabatan Agama sehingga mencapai taraf yang diperkenankan.

Dennis Muhammad lulus cemerlang dalam ujian tulisan, lisan dan praktikal," kata Abdul Rahim.

Tunku Aminah dilahirkan pada 8 April 1986 di Johor Bahru, Johor merupakan anakanda kedua dan puteri tunggal bagi pasangan Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ismail Ibni Sultan Mahmud Iskandar dan Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofia. Beliau mempunyai enam orang adik-beradik dan mesra disapa sebagai “Tunku Inah.
Dennis dilahirkan di Lisse, Belanda dan memeluk masuk Islam pada 31 Mei 2015. Ada sumber yang mengatakan jejaka pilihan hati Tunku Aminah ini merupakan seorang model yang popular di negara kelahirannya. 
Anak pasangan Martin dan Henriette Varbaas itu menerima pendidikan di Floretti College Hillego The Netherlands dan kemudian meneruskan pelajaran vokasional dalam bidang kejuruteraan mekanikal di ROC Leiden, The Netherlands.
Dipetik dari laporan Kosmo, selain gemar bermain bola sepak, Dennis Muhammad bekerja dengan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor sebagai Pengurus JDT Concept Store and Cafe dan selepas itu sebagai Pengurus Pemasaran Kelab Bola Sepak Tampines Rovers Singapura.
Menurut Abdul Rahim, Dennis Muhammad memeluk Islam pada 31 Mei 2015 di Pejabat Kadi Johor Bahru dan dipimpin oleh pegawai agama bagi mempelajari Islam termasuk solat, berpuasa Ramadan, pengajianal-Quran, akhlak dan tulisan jawi selain dididik dalam Bahasa Melayu, budaya, etika serta protokol istana.
Jom lihat foto-foto Dennis.

Ucapan tahniah banjiri laman sosial buat Tunku Tun Aminah
2tfmPr5
PERKHABARAN tentang Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim yang bakal berkahwin 14 Ogos ini, disambut penuh gembira oleh rakyat Malaysia umumnya, dan warga Johor khususnya.

Rata-rata netizen membanjiri laman sosial Johor Southern Tigers dan laman Facebook Sultan Ibrahim dengan ucapan tahniah dan doa, semoga perkahwinan yang bakal dibina berkekalan ke akhir hayat.

Sebagai puteri tunggal Sultan Johor, personaliti Tunku Tun Aminah dilihat sangat dekat dengan masyarakat di negeri itu, apatah lagi selepas mengambil alih kepimpinan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), kira-kira setahun yang lalu.

Dalam masa yang sama, ada juga yang sempat 'mengusik' jejaka-jejaka yang meminati Tunku Tun Aminah dalam diam, agar segera move on.
Bagi kaum hawa yang mengagumi beliau pula, sudah pasti mereka tidak sabar untuk melihat puteri kesayangan berpakaian pengantin yang tentunya akan menyerlahkan lagi kejelitaannya.
Tunku Tun Aminah, 31, bakal melangsungkan perkahwinan dengan pasangannya, Dennis Muhammad Abdullah.
loading...
kongsikan artikel ini