Header AD

Aku sumpah abang tu meniaga tak laku sampai bila-bila.

loading...
loading...
Aku sumpah abang tu meniaga tak laku sampai bila-bila.




Tindakan peniaga Bazar Ramadan yang menghina seorang wanita mengundang kemarahan netizen.

Wanita yang bernama Innanie Ariffin ini berkongsi pengalaman pahitnya dihina menerusi sebuah status di laman Facebook miliknya semalam.

"NIAT DI HATI NAK TOLONG ORG BAZAR UNTUNG MENIAGA....

Tadi ke bazar Ramadan berhampiran office. Teringin pulak makan kebab. Lepas dah beli juadah & kuih, nampak satu kedai kebab ni kat kawasan masuk bazar - kedainya tak ada orang. Kosong. Dengan niat suci & nak tolong - aku terus tanya :  

"Bang, kebab satu berapa?" 

"RM 4.50." 

"Ok, bagi satu kebab daging bang." 

"Satu? Amek lah 5. Orang gemuk macam awak ni biasanya pelahap, makan banyak. Tak cukup satu. Nak kasi awak kenyang mesti 5 ke 10 kebab!" sambil gelak sinis kat aku bersama-sama kawannya. 

Aku diam & senyum. Dapat tangkap apa yang cuba "dihina" dan "disampaikan" tu. Terus laju je aku menjawab. 

"Sepanjang jalan tadi, saya nampak kedai abang kosong. Tak ada orang. Ada kedai kebab hujung sana. Tapi saya tak jadi singgah sebab teringat kedai abang ni. Niat saya memang nak beli kat abang sbb nak membantu. Yelah, sendu bila orang lain masyuk - abang masih lagi bekas kosong. Tapi, dengan mulut abang yang macam ni, sesedap rasa menghina orang gemuk- saya rasa... ini LAST lah saya beli dari abang. Abang boleh makan lah sendiri kebab ni. Orang berniaga - hati customer kena dijaga bang. Abang pulak, dapat customer dihina. Takpelah! Lagi satu, abang ingat orang gemuk tu pelahap ke?" 

Terus aku letakkan duit RM5. Dan jalan tinggalkan dua orang abang yang tadi aku nak tolong tu dengan muka kelat. Diam dorang seribu bahasa. 

Padan muka! 

TOLONGLAH!!! Kalau ye pun nak kasi laku. Jangan mulut lancang sangat. Siapa pun anda - buruk atau cantik, kurus atau gemuk, rendah atau pendek, sempurna atau cacat, hitam atau putih, miskin atau kaya - tak berhak untuk hina orang lain. Ini lagi sebagai seorang customer. 

Maaf cakaplah, aku "sumpah" abang tu meniaga tak laku sampai bila-bila. 

*sakit hati bila teringat ketawa sinis dia tu!

#wrongpersonlubro,"
 tulis Innanie.

Niat baik Innanie yang mahu membantu membeli jualan peniaga Bazar Ramadan tersebut telah dibalas dengan penghinaan.

Rata-rata pengguna laman sosial Facebook meninggalkan komen tidak berpuas hati dengan sikap yang ditonjolkan oleh peniaga tersebut.

Ada juga yang menyokong tindakan Innanie yang terus membalas hinaan peniaga tersebut dengan kata-kata pedas.

Foto: Facebook Innanie & Mindtalk.com
Jangan Lupa Like Page Ini Untuk Mendapatkan Segala Berita Yang Paling Terkini!!
Aku sumpah abang tu meniaga tak laku sampai bila-bila. Aku sumpah abang tu meniaga tak laku sampai bila-bila. Reviewed by kak tie on 6:38:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan