Header AD

Kaitan Misteri Kucing Hitam,Jenazah Dan Pontianak

loading...
loading...

Kaitan Misteri Kucing Hitam,Jenazah Dan Pontianak


Dahulu saya cukup takut kalau ada kucing hitam di rumah yang berlaku kematian. Ini kerana, menurut cerita, kucing hitam itu petanda musibah.

Kononnya, jika kucing hitam melompat melintasi mayat yang sedang terbujur, nahaslah. Mayat akan bangun semula. Atau pun, selepas dikebumikan, ia akan pulang ke dunia sebagai hantu.

Oleh kerana itu, saya pernah melihat orang-orang tua segera menghalau kucing hitam daripada mendekati mayat. Agaknya mereka bimbang kucing itu melompat mayat dan mayat akan kembali sebagai hantu pada waktu malam.


Lihatlah rupa kucing hitam jika ia memandang kita tanpa bergerak, dengan mata tidak berkelip. Amat menggerunkan. Bagaikan ada kuasa jahat di dalam matanya.

Apatah lagi pada waktu malam. Sinaran matanya cukup menggerunkan. Kalau di kawasan perkuburan, kucing itu mungkin jelmaan dari alam lain. Atau, ada petanda buruk bagi pemilik kubur yang dilompatinya.

Masih ada lagikah kepercayaan seperti itu dalam kalangan masyarakat Melayu?
Saya tidak tahu. Tapi anda jangan terkejut, sebenarnya kepercayaan masyarakat Melayu ini sama dengan kepercayaan masyarakat Transylvania (Hungary dan Romania). Mereka percaya mayat akan kembali menjadi puntianak kalau di lompat oleh kucing hitam!

Kucing dan syaitan

Untuk pengetahuan anda, kepercayaan terhadap musibah pada kucing hitam, juga wujud dalam pelbagai masyarakat di seluruh dunia. Pun begitu, ribuan tahun lalu masyarakat Mesir purba menganggap kucing adalah haiwan suci. Dewi Kucing, Bast melambangkan perlindungan, kesuburan dan keibuan.

Mereka percaya kucing boleh meramalkan sesuatu. Setiap kali kucing bersin, menguap atau meregangkan badan, ia membawa petanda tertentu, baik atau buruk.

Oleh kerana itu, membunuh kucing adalah jenayah besar. Malah, bangkai kucing juga di awet. Pada tahun 1888, seorang petani di Beni telah menjumpai sebuah kubur berusia 3,000 – 4,000 tahun yang mengandungi 1,800 mumia kucing.
Bagaimanapun, kepercayaan ini semakin hari semakin berubah. Pada Zaman Pertengahan, muncul kepercayaan dalam kalangan masyarakat Eropah yang mengaitkan kucing hitam dengan sihir dan kuasa supernatural jahat.

Warga Scotland misalnya percaya di alam ghaib ada seekor kucing hitam gergasi yang akan menangkap roh orang mati sebelum ia sempat sampai ke penghadapan Tuhan. Kucing itu dinamakan Sith.

Sekitar tahun 1500, masyarakat Eropah percaya ahli-ahli sihir akan menukarkan diri mereka menjadi kucing hitam supaya boleh merayau-rayau di segenap tempat untuk mencari mangsa.

Diceritakan, kononnya suatu malam seorang lelaki yang sedang berjalan kaki dengan anak lelakinya, terserempak dengan seekor kucing hitam. Lelaki itu merejamnya dengan batu, lalu mengenai kaki haiwan berkenaan.

Kucing hitam itu segera melarikan diri ke arah rumah seorang wanita tua. Esoknya orang ramai terkejut melihat wanita tua itu berjalan dengan kaki yang tempang! Mulai hari itu mereka percaya wanita berkenaan adalah ahli sihir dan dia menukar tubuhnya menjadi kucing hitam pada waktu malam.

Kepercayaan ini terus berkembang sejajar dengan pengembaraan masyarakat Eropah dan Inggeris ke benua Amerika. Anggapan ini semakin kuat sewaktu merebaknya aktiviti sihir di Salem, Massachusets pada akhir kurun ke-17.

Pada abad ke 16, wujud kepercayaan di dalam masyarakat Itali bahawa kalau kucing hitam baring di atas badan orang yang sedang sakit, habislah. Itu petanda orang berkenaan akan mati tidak lama kemudian. 

Kucing yang duduk di atas kubur pula bermakna si mati itu tubuhnya diduduki oleh syaitan.

Kucing baik, 
kucing jahat

Dahulu masyarakat Eropah percaya bahawa kalau kita menendang kucing, nanti kaki tersebut akan bengkak. Kalau kita melemaskan kucing di dalam air, kita juga akan mati lemas suatu hari nanti.

Di Perancis, anak gadis ditegah daripada menarik ekor kucing, kelak nanti mereka tidak akan berkahwin sampai tua. Bagaimanapun, di Jepun lain pula. Perempuan yang belum berkahwin digalakkan membela kucing hitam kerana dikatakan haiwan pembawa jodoh.

Masyarakat Inggeris di bahagian tengah England menghadiahkan kucing hitam kerana dipercayai membawa tuah kepada pasangan pengantin.

Sebahagian warga Scotland percaya kucing hitam yang datang ke rumah mereka akan membawa tuah dan laba. Di Jerman lain ceritanya. Kalau kucing hitam melintas di hadapan kita dari arah kanan ke kiri, ia membawa tuah. Tapi kalau dari kiri ke kanan, itu petanda musibah.

Kucing adalah teman sang pelayar kerana ia membawa pelbagai tanda. Kononnya kalau kucing itu asyik mengiau, maknanya pelayaran itu akan menempuh macam-macam masalah. Tetapi kalau ia bermain-main, bermakna pelayaran itu akan berjalan dengan lancar dan mereka akan mendapat pelbagai tuah.

Kalau kucing yang dibawa asyik menjilat bulu berhampiran bijirin, petanda ribut taufan akan melanda. Tetapi jika ia bersin, petanda akan hujan.

Di rumah, si isteri akan memelihara kucing hitam sepeninggalan suami yang pergi belayar. Dipercayai kehadiran kucing hitam itu akan menghalang suami mereka daripada mendapat bencana.

Sementara itu masyarakat Cina percaya kilauan mata si kucing boleh menakutkan kuasa-kuasa jahat. Dikatakan kucing juga boleh melihat aura pada tubuh manusia.

Kucing hitam miang

Saya ceritakan kisah ini kerana kini rumah saya sering dikunjungi seekor kucing hitam. Dan ternyata, ia membawa musibah. Ini kerana, kucing itu suka memasuki bumbung rumah saya, melalui celah-celah lubang yang sempit. Apabila dihalau, ia membuat "muka dek" saja.

Yang menjadi masalah, kucing hitam jantan ini datang dengan membawa kekasihnya, seekor kucing betina berwarna kelabu berbelang putih. Selepas berasmara di atas siling (yang tentunya tidak dapat dilihat oleh kucing-kucing lain), kedua-dua ekor kucing ini akan keluar dengan muka selamba dan meninggalkan dua longgok najis!

Ini menyebabkan rumah kami berbau busuk. Hari ini dihalau, esok kucing hitam yang miang itu akan datang semula dengan kekasihnya, sambil membuat muka poyo.

Memang musibah!


Jangan Lupa Like Page Ini Untuk Mendapatkan Segala Berita Yang Paling Terkini!!
Kaitan Misteri Kucing Hitam,Jenazah Dan Pontianak Kaitan Misteri Kucing Hitam,Jenazah Dan Pontianak Reviewed by kak tie on 10:18:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan