Header AD

Satu Kampong Kutip Kepak Ayam Di Buang Kastam

loading...
loading...
Satu Kampong Kutip Kepak Ayam Di Buang Kastam

Cerita sebenar satu kampung kutip kepak ayam yang dibuang & ditanam Kastam|Viral di media sosial mendakwa sekumpulan penduduk tempatan telah menggali semula tanah di tempat kepak ayam yang telah dibuang oleh pihak Kastam Sibu.


Lapor laman Facebook Info Sarawak, kejadian itu berlaku di Jalan Engkalat di mana penduduk kampung sanggup menggali tanah tersebut untuk mendapatkan kembali kepak ayam yang didakwa masih segar sebelum dibasuh sama ada untuk dimakan atau dijual.


Menurut laman berkenaan, pihak Kastam Sibu telah merampas kepak ayam sebanyak tiga tan dari sebuah lori kotena sejak Jumaat lalu kerana tiada permit import yang sah.


Sementara itu di laman Facebook Jabatan Kastam Diraja Malaysia masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung kejadian itu.

Orang ramai diingatkan tidak berbuat demikian kerana bimbang makanan yang telah dirampas dan dibuang ini tercemar dan boleh mengakibatkan keracunan jika dimakan. 
Kepak ayam tersebut didakwa dirampas oleh pihak Kastam Sibu Sarawak menjadi tanda tanya apabila dibuang dan ditanam kerana disahkan telah dijangkiti penyakit H1N1.

kepak-ayam-dibuang-digali-orang-kampung-

Seperti menggali emas, penduduk kampung di Jalan Engkalat, Sibu, Sarawak terus menggali semula untuk mendapatkan kepak ayam tersebut yang masih segar seterusnya akan dicuci sehingga bersih.
kepak-ayam-dibuang-digali-orang-kampung-

Ada sumber memberitahu sebenarnya kepak ayam yang dibuang dan ditanam itu dirampas oleh pihak Kastam kerana tiada permit import yang sah diimport dari luar negara dan bukannya dijangkiti penyakit H1N1 seperti yang didakwa.

kepak-ayam-dibuang-digali-orang-kampung-
kepak-ayam-dibuang-digali-orang-kampung-

Tetapi, sudah pasti pihak berkuasa ada jawapan yang kukuh kenapa mereka membuang dan menanam kepak ayam tersebut yang dirampas sejak 31 Mac lepas.

kepak-ayam-dibuang-digali-orang-kampung-

Ada juga yang mengambil kesempatan mendapatkan kepak ayam tersebut dan menjual semula dengan harga yang sangat murah.

VIDEO PENDUDUK KAMPUNG GALI SEMULA KEPAK AYAM YANG DIBUANG

Jangan Lupa Like Page Ini Untuk Mendapatkan Segala Berita Yang Paling Terkini!!
Satu Kampong Kutip Kepak Ayam Di Buang Kastam Satu Kampong Kutip Kepak Ayam Di Buang Kastam Reviewed by kak tie on 10:41:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan