Header AD

Jong-nam...Kelahirannya Penuh Misteri

loading...
loading...
Jong-nam...Kelahirannya Penuh Misteri

Isnin lalu, Malaysia menjadi tum­puan dunia apabila satu kes berprofil tinggi melibatkan abang tiri kepada pemimpin terting­gi Korea Utara, Kim Jong-nam yang mati dibunuh dalam satu kejadian di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2).
Mangsa yang berusia 46 tahun dikatakan mati selepas diracun oleh dua ejen wanita ketika berada di terminal KLIA2 pada pukul 9 pagi 13 Februari lalu.
Berdasarkan laporan media, Jong-nam telah berada di Malaysia sejak 6 Februari lalu dan sedang dalam perjalanan pulang ke Macau pada hari kejadian.
Memetik laporan stesen televisyen Korea Selatan, TV Chosun, laporan awal menyebut Jong-nam telah disuntik de­ngan racun oleh seorang ejen pembunuh wanita semasa di KLIA2.
Bagaimanapun, pihak polis Malaysia melalui kenyataan oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner, Fadzil Ahmat memberitahu, Jong-nam dipercayai telah diserkup dengan kain yang mengan­dungi cecair kemungkinan beracun.
Mangsa kemudiannya dilaporkan meninggal dunia semasa dihantar ke Hospital Putrajaya.
Berita tentang kematian abang tiri kepada Kim Jong-un itu telah mendapat perhatian dunia sekali gus menimbulkan ba­nyak spekulasi yang mengaitkan tentang motif pembunuhan pemimpin dalam buangan Korea Utara itu.
Keluarga misteri
Beberapa pendedahan dibongkar satu persatu apabila agensi berita antarabangsa, CNN melabelkan Jong-nam yang merupakan anak sulung kepada Kim Jong-il, bekas pemimpin tertinggi Korea Utara itu, lahir dalam sebuah keluarga yang penuh misteri.
Dilahirkan pada 10 Mei 1971, Jong-nam merupakan anak sulung kepada Jong-il hasil daripada hubungan sulitnya dengan aktres terkenal Korea Utara, Song Hye-rim sehingga ia menjadi beri­ta sensasi media antarabangsa.
Song Hye-rim

Seorang pengkaji sebuah pertubuhan yang menjalankan penyelidikan mengenai Korea Utara, Michael Madden dalam kajiannya mendedahkan Jong-il telah mengahwini Hye-rim terlebih dulu, namun dipaksa untuk bercerai.
Kajian tersebut diperoleh hasil penyelidikan yang dibuat melalui hubungan pihak terdekat yang mengenali Jong-il termasuk rakan-rakan pemerhati Korea Utara dan pakar-pakar lain.
Menurut Madden, pemikiran rakyat Korea Utara yang konservatif terhadap status anak luar nikah menyebabkan kelahiran Jong-nam dirahsiakan daripada pengetahuan awam oleh datuknya, Kim Il-sung yang merupakan pengasas kepada penubuhan negara Korea Utara.
“Jong-il melaksanakan perintah untuk menangkap dan menghukum sesiapa sahaja yang bercakap mengenai kehidupan periba­dinya,” kata Madden.
Adik perempuan kepada Jong-il, Kim Kyung-hee dalam pada itu ingin menjadikan Jong-nam sebagai anak angkatnya, namun tidak dipersetujui oleh Jong-il sebelum dia mengambil keputusan supaya Jong-nam dibawa dan dibesarkan di Geneva, Switzerland.
Membesar di luar negara, Jong-nam telah mendapat pendidikan ala barat dan menghabiskan zaman persekolahannya di Geneva sebelum berpindah ke Moscow, Rusia.
Menentang
Pada waktu yang sama, bapanya menjalinkan hubungan dengan seorang penari yang dijadikan isteri ketiganya dikenali sebagai Ko Yong-hui dan mempunyai tiga orang anak termasuk Kim Jong-un, pemimpin tertinggi Korea Utara hari ini.
 Ko Yong-hui

Mengetahui hal tersebut, Jong-nam yang baru pulang ke Pyongyang selepas menamatkan pengajiannya di Switzerland berasa amat marah dan berpendapat bapanya telah membina sebuah keluarga baharu.
Seorang wartawan akhbar Tokyo Shimbun, Yoji Gomi yang pernah menulis biografi kisah Jong-nam berjudul My Father, Kim Jong-il and Me pada 2012 berkata, Jong-nam merupakan seorang yang pintar dan berfikiran terbuka.
Dalam satu temu bual yang dibuat menerusi kiriman lebih 150 e-mel, Gomi menyimpulkan bahawa Jong-nam merupakan seorang yang berpengetahuan tinggi terutama melibatkan hal-hal dunia.
“Disebabkan dia (Jong-nam) membesar dan mendapatkan pendidikan Barat, lelaki itu dilihat lantang menentang dasar kepimpinan ketenteraan yang diamalkan Jong-il,” ujar Gomi.
Perbezaan pemikiran itu mengakibatkan hubungan antara Jong-nam dan bapanya, Jong-il menjadi renggang sehingga ia menimbulkan syak wasangka terhadap idealogi Jong-nam yang inginkan pasaran terbuka.
Terdahulu, Jong-nam dinamakan sebagai pewaris bapanya sebagai pemim­pin Korea Utara, namun jawatan itu kemudian di­sandang oleh adik tirinya, Jong-un.
Perubahan kedudukan itu terjadi selepas Jong-nam telah ditangkap apabila cuba menyeludup masuk ke negara Jepun dengan menggunakan pasport palsu pada 2001 semata-mata mahu berseronok di Disneyland Tokyo.
Kejadian memalukan itu sekali gus menimbulkan kemarahan Jong-il terhadap Jong-nam sehingga dia dibuang ke China dan Jong-un diangkat sebagai pewaris kedudukan Jong-il pada tahun 2003.
Menerusi temu bual bersama Gomi, Jong-nam menafikan bahawa namanya digugurkan daripada menjadi pewaris ke­pimpinan Korea Utara ke­rana kesalahannya menggunakan pasport palsu dan menyeludup masuk ke Jepun.
Sebaliknya dia disingkirkan sebagai calon gara-gara dia dilihat lantang melakukan reformasi terhadap sistem pemerintahan diktator yang diamalkan di Korea Utara.
Kedua-dua adik-beradik tiri itu yang dibesarkan oleh keluarga berbeza de­ngan jurang usia 13 tahun menyebabkan kedua-dua mereka tidak sehaluan.
Cubaan bunuh

Jong-nam juga dilaporkan tidak pernah bertemu dengan adik tirinya akibat perbezaan fahaman selain dia banyak menghabiskan masa dan membesar di luar negara.
Dalam pada itu, rumah yang menjadi kediaman Jong-nam apabila pulang ke Korea Utara di ibu pejabat Persatuan Pekerja telah dirobohkan pada tahun 2009 yang kini menempatkan kediaman rasmi Jong-un.
Ibu tirinya juga yang bercita-cita untuk melihat anak kandungnya Jong-un menaiki takhta pemerintahan negara turut memainkan peranan apabila sangat rapat dengan keluarga mertuanya bagi mengukuhkan hubungan kekeluargaan.
Dalam satu temu bual bersama stesen televisyen Jepun, TV Asahi pada tahun 2010, Jong-nam telah menyua­rakan tentangan dan berpendapat kepimpinan adiknya, Jong-un akan gagal.
Menurut Jong-nam, dia melihat Jong-un tidak layak diangkat sebagai pe­mimpin tertinggi Korea Utara kerana masih mentah serta kurang pengalaman.
Selepas menjadi orang buangan, Jong-nam telah membina kehidupannya bersama keluarga di Macau dan mendapat perlin­dungan pihak berkuasa China selain kediamannya juga dikawal ketat pihak polis.
Kawalan ketat ke atas Jong-nam dilakukan ekoran satu cubaan membunuh ke atasnya pada tahun 2012.
Menurut agensi perisikan Korea Selatan, Jong-nam pernah merayu kepada adik tirinya supaya menarik balik arahan membunuhnya ke­rana dia dilihat sebagai pencabar yang boleh menjatuhkan rejimnya.
Di Macau, Jong-nam dilaporkan hidup dalam keadaan tenang bersama isteri serta dua anaknya walaupun didakwa pernah berpindah beberapa kali dari sebuah vila ke kediaman sederhana atas faktor keselamatan.
Bagaimanapun, lelaki itu akhirnya dipercayai dibunuh dengan racun oleh dua ejen wanita, Doan Thi Huong yang merupakan seorang warganegara Vietnam dan Siti Aishah, seorang rakyat Indonesia di KLIA2 selepas dikatakan diupah oleh empat lelaki warga Korea Utara.


Jong-nam dibunuh pembunuh amatur - bekas perisik Korea Utara
                                    Siti Aishah dan Doan Thi HuongTOKYO 18 Feb. – Bekas perisik wanita Korea Utara, Kim Hyon-Hui mendakwa wanita yang membunuh abang pemimpin Korea Utara, Kim Jong-Nam merupakan seorang amatur.

Hyon-hui yang pernah melancar serangan bom terhadap pesawat syarikat Korean Air pada tahun 1987 memberitahu akhbar Mainichi di sini, berdasarkan tindak tanduk suspek, amat jelas mereka tidak pernah mendapat latihan rapi.

“Saya merasa ragu-ragu terhadap mereka. Mereka seperti tidak pernah mendapat latihan dan pendidikan psikologi dan fizikal di Korea Utara,” katanya dalam temu bual bertulis dengan akhbar tersebut.

Bekas perisik itu juga menegaskan, jika wanita terbabit mendakwa dipergunakan untuk gurauan seperti mana yang dilaporkan, mereka tidak akan melarikan diri.

Dia juga menyatakan pembunuhan itu mempunyai kaitan dengan sambutan ulang tahun kelahiran bekas pemimpin Korea Utara, Kim Jong-Il yang juga bapa Jong-Nam dan pemimpin negara itu sekarang, Kim Jong-Un pada 16 Februari lalu dan kematian sepupu Jong-Il, Lee Han-Young yang ditembak mati pada 15 Februari 1997.

Sementara itu, seorang pegawai Ketua-Ketua Gabungan Pemimpin Tentera (JCS) Seoul berkata, Korea Selatan mungkin akan mengumumkan kematian Jong-Nam melalui pembesar suara di sempadan negaranya dengan Korea Utara untuk makluman tentera negara komunis itu dan penduduk yang tinggal di sempadan berkenaan.

Katanya, Korea Selatan kini bersiap sedia pada tahap tertinggi berhubung keselamatan negara itu sejak kes pembunuhan Jong-Nam dan menyifatkannya sebagai serius.

“Jika punca kematian abang Jong-Un diumumkan secara rasmi oleh kerajaan Malaysia kami akan mengumumkannya menerusi pembesar suara di sempadan,” katanya menerusi laporan portal Dailymail yang memetik Agensi Berita Yonhap.

Beliau turut menambah, tentera Korea Selatan telah me*ngukuhkan perkongsian perisikan tentera dan meningkatkan pengawasan serta keupayaan pertahanan sejak kes pembunuhan itu.

Negara itu mula membuat pe*ngumuman menerusi pembesar suara di sempadan pada bulan Ogos 2015 selepas anggota tenteranya terkena periuk api di zon bebas tentera (DMZ) dan pada masa yang sama, Korea Utara turut mengancam akan memusnahkan pembesar suara ber*kenaan. – Reuters/Agensi
Jangan Lupa Like Page Ini Untuk Mendapatkan Segala Berita Yang Paling Terkini!!
Jong-nam...Kelahirannya Penuh Misteri Jong-nam...Kelahirannya Penuh Misteri Reviewed by kak tie on 7:12:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan